DomovBlogRecenziaCanon PowerShot G1X Mark II

Canon PowerShot G1X Mark II

Canon PowerShot G1X Mark II - dlhoočakávaný nástupca obrazovo skvelého kompaktu od Canonu. Prvá generácia tohto fotoaparátu fotila výborne, ale vyčítala sa mu veľká pomalosť. Zmenila niečo táto nová generácia? Udržal si obrazovú kvalitu?

Celé moje dobrodružstvo s Canon PowerShot G1X Mark II sa začalo na Facebooku, nevinnou poznámkou pod jedným statusom, ktorý pustil do sveta Canon Slovensko s.r.o.. Po mojom príspevku veci nabrali rýchly spád a výsledkom toho bola situácia, že som raz v stredu podvečer sedel v zasadačke spoločnosti Canon Slovensko a podpisoval Zmluvu o zápožičke zariadenia. A tým zariadením bol práve G1X.
Môj článok v žiadnom prípade nie je recenzia. Toto nechám na ľudí, ktorý to vedia robiť (ako napríklad Martin Kozák, na ktorého názor na tento foťák sa veľmi teším). Je to len zhrnutie mojich pojmov a dojmov po tom, ako som mal tento foťák 6 dní k dispozícii z pozície človeka, ktorý snáď nikdy nemal dlhodobejšiu skúsenosť s klasickým kompaktom. Takže testovacie schémy, testy oberácie, vinetácie, súdkovania a nejaké grafy tu rozhodne nečakajte. Čo čakať určite môžete, je veľké množstvo fotiek.
Taktiež nebudem opisovať detailnú technickú špecifikáciu foťáku. Tú si prečítate TU.

Prvý dojem 

Okamžite po prebratí G1X MII som si začal užívať možnosť mať v rukách niečo, čoho predaj sa len plánuje. Teda sadol som si do najbližšej kaviarne, zasunul som do fotoaparátu SD kartu, vyresetoval všetky nastavenia a začal som skúmať, čo to vlastne mám v rukách.
Prvý dojem bol výborný - telo je robusné, človek vie,  že má niečo v rukách. Ale aj napriek tomu bolo pre moje ruky malé a hlavne malíček nemal pri držaní čo robiť a tak jednoducho zavadz
al. Po prvom zapnutí ma prekvapil objektív, ktorý má po vysunutí naozaj obdivuhodné rozmery. Ale to je daň za svetelnosť a použitý snímač.
Prvá fotka z G1X_MIIMenu je rozdelené na tri hlavné časti a je celkom prehľadné a zrozumiteľné, pričom umožňuje vytvoriť aj užívateľské menu, čo som veľmi ocenil, keďže prístroj má menej tlačítok, ako by som chcel.  Nastavil som si RAW + JPEG v maximálnej kvalite, formát 3:2 a vybral som sa do sveta ako klasický turista s kompaktom na krku. Veľmi som si užíval vstavaný ND filter (jeho silu odhadujem na ND8), ktorý je vynikajúca vec. Jediné, čo mi v tom to prípade chýbalo, bola možnosť ako ho namapovať na nejaké tlačítko. Druhá vec, ktorú som si vychutnával, bola nízka hĺbka ostrosti. Relatívne veľký čip a svetelnosť objektívu, ktorý začínal na F2,0 dáva určité možnosti na hranie sa s HO. 

  Drvivú časť dňa som strávil v režime Tv, kde som si celý čas zvykal na to, že sa clona meni krúžkom na objektíve. Je to vec, ktorú som nemal v krvi a spôsobovala mi menšie problémy. Ale zvyknúť sa na to určite dá. Druhá vec, na ktorú som prichádzal celkom dosť dlho (keď manuál som nemal k dispozícii a z netu sa mi ho v prvý deň sťahovať nechcelo) bol spôsob, ako riešiť korekciu expozície. Aj toto je riešené cez krúžok na objektíve. Tu si myslím, že klasické riešenie by bolo lepšie. Taktiež sa mi ako krajne nevýhodné ukázalo nastavenie, ktoré umožňovalo exponovať dotykom na LCD. Keď som mal zapnutý foťák na krku, (nevypínať fotoaparát je zvyk asi všetkých ľudí, ktorý fotia zrkadlovkami), tak som bruchom narobil celkom dosť fotografií, ktoré by sa dali označiť ako silné momentky občas siahajúce až k surrealizmu :-) Takže toto nastavenie som potom radšej vypol.
Čo som ocenil a z čoho som bol dosť prekvapený, bol výklopný LCD, na ktorý som si zvykol veľmi rýchlo a naozaj to začínam oceňovať ako šikovnú vec. Škoda toho, že sa dá vyklápať len smerom hore, alebo smerom dole. Ak by bol na kĺbe, tak by jeho užitočnosť silne vzrástla.
Posledná vec, ktorá ma v prvý deň potešila, bola výkonnosť snímača na vysoké ISO. Osobne nie som šumofil a do určitého množstva je mi šum dosť ukradnutý. V každom prípade, ako som mal nastavené AUTO ISO, tak s uchádzajúcim svetlom sa ISO zvyšovalo a ja som len neveriacky pozeral, ako dobre fotky vyzerajú aj na ISO 1600, poprípade 3200. V tejto kategórii sa G1X rozhodne nechová ako kompakt... :-)

Posledná vec, ktorú som skúsil v prvé hodiny, bola panning. Teda AFC plus dlhý čas. Tu zodpovedne prehlasujem, že G1X naozaj nie je fotoaparát na šport. Ale na druhej strane, s trochou šťastia sa dá vyrobiť aj pekný panning, ako je možné vidieť na nasledujúcej fotke.

Paning

Prvý deň pre mňa skončil tým, že sa mi vybila batéria a ja som bol nútený s jeho hraním skončiť. V každom prípade som v prvý deň nacvakal asi 200 fotiek najrôznejších motívov. Po týchto prvých dotykoch som mal z tohoto fotoaparátu nazaj dobrý pocit.

Druhý dojem

Nasledovalo stiahnutie fotiek do počítača. Keďže Aperture (celkom pochopiteľne) zatiaľ RAW tohto prístroja nepozná (a na stiahnutie DPP som bol príliš lenivý :-) ), tak som pracoval s JPEG súbormi. V počítači sa mi moje podozrenia z pozerania fotiek na LCD potvrdili - tento foťák fotí naozaj výborne. Pre mňa je obrazová kvalita JPEG enginu skvelá. Uvidíme, čo sa z fotiek stane, keď Apple pridá podporu pre RAW, alebo ja sa prinútim naištalovať DPP. Ak to bude ešte lepšie, tak pred inžiniermi z Japonska dám klobúk dole.

Ďalšie dni som G1X MII používal ako obrazový zápisník. Mal som ho takmer stále zo sebou a skúšal som ho vo všetkých možných svetelných situáciách. Všetko to ale boli viac menej štandardné scény. Naozajstný test schopností G1X MII mal prísť v sobotu. A aj prišiel. Dostal som možnosť fotiť deviate pokračovanie Pit Cage Fighting - Out of control. Takže do brašne k Canon EOS 7D a pribudol aj G1X MII s tým, že uvidíme, ako sa vysporiada s neistými a stále sa meniacimi svetelnými podmienkami v hale. Tu už G1X MII narážal na hranice svojich schopností a možností. V časoch, kedy bojovníci vychádzali do arény, vo vzduchu bolo množstvo dymu a do toho blikali stroboskopy ostrým svetlom, mal foťák silné problémy zaostriť. Ani som sa mu veľmi nečudoval, nakoľko v týchto podmienkach mala čo robiť aj zrkadlovka so svetelným objektívom a USM ostrením. Ale keď sa svetelné podmienky ustálili a bojovníci začali robiť to, za čo berú peniaze, tak G1X MII dokázal robiť pekné fotky. Samozrejme k tomu človek potreboval kúsok šťastia, keďže ako som už spomínal,  AFC nie je práve rýchlik

 
V každom prípade som s G1X MII medzi fotografmi s 5D MKIII, 6D, D700 a podobne vyzeral dosť zaujímavo... :-) Čo bolo prekvapujúce, že v tomto prostredí s neuveriteľne hlasnou hudbou tento fotoaparát robil výborné videá s relatívne čistým zvukom. V oblasti videa som veľký amatér, ale trúfam si povedať, že video je na slušnej úrovni.

Tretí dojem

Po niekoľkých dňoch som sa s G1X MII dosť zžil, aj na jeho ovládanie som si zvykol. K čomu som si ale ani po niekoľkých dňoch nedokázal nájsť cestu - to bol dotykový LCD. Nemôžem si pomôcť, ale akýkoľvek úkon mi príde logickejšie a rýchlejšie urobiť tlačidlom, než máchať prstami po LCD. Veľmi často som využíval možnosti videa, takže po tejto skúsenosti jemne obraciam svoj názor na možnosť nahrávania videa fotoaparátom na "je to celkom šikovné a môže sa to zísť".
Počiatočná eufória z novej veci postupne vyprchala a začal som G1X MII brať ako to, k čomu bol vyrobený - fotoaparát každodennej potreby s viac ako nadpriemernými parametrami. V každom smere.
Čo som vôbec netestoval - bolo WiFi a NFC. Tieto nové vychytávky ma nechávajú chladným. Momentálne nemám pre ne žiadne využitie, a preto som im ani nevenoval pozornosť. Takže prínos integrácie týchto novostí nebudem hodnotiť.

Čo na záver?

 

Ako by som to celkovo zhrnul? Jednou vetou asi takto nejako: "Výborný počin Canonu, ktorý bude hľadať ťažko konkurenciu vo svojej triede - teda medzi kompaktami bez možnosti meniť objektív".

 

No a rozšírenejšia verzia mojich niekoľkých dní s G1X MII?
Je to super foťák. Ako doplnok k zrkadlovke je priam úžasný, ako veľmi kvalitný rodinný foťák je fantastický. Viem si ho predstaviť ako takmer ideálny dovolenkový foťák, s ktorým by som bez problémov vyrazil na cesty a s pokojným svedomím nechal zrkadlovku doma. A to všetko bez obáv z toho, že by moje fotografie nejako výrazne utrpeli na technickej kvalite.
Čo je škoda, je zrejme cena. Ale nič sa nedá robiť - za vlastnosti a kvalitu sa platí.

 

A ako poslednú vec som si nechal také moje plus - mínus:

Plus:

  • výborné "vyrobenie" - je to kus foťáku, žiadny orezávač v plastu
  • veľkosť snímača
  • rozumné rozlíšenie snímača - 12,8 M pix je tak akurát. Výsledné JPG a CR2 súbory majú znesiteľnú veľkosť
  • objektív začínajúci na F2,0
  • výkon na vysoké ISO
  • slušné video (pre moje potreby až až :-)
  • vstavaný ND filter
  • výklopný LCD

Mínus:

  • stále je to pomalé - od zapnutia po prvý snímok prejde more času.
  • bleck out pri sekvenčnom fotení - fotiť panning je takmer nemožné
  • AFC stále nestíha (tu som ale silne neobjektívny, keďže prvú generáciu G1X som nemal a tak všetky rýchlostné porovnávania sú voči Canon EOS 7D alebo 40D)
  • málo tlačidiel na tele fotoaparátu - ND filter si priam pýta samostatné HW tlačidlo
  • cena (niekde okolo 800€) - ak by to stálo polovicu, nepremýšľam ani sekundu

Všetky uverejnené fotky sú už upravované. Tak ako vypadli z foťáku si ich v plnom rozlíšení môžete stiahnuť odtiaľ. Archív obsahuje jak JPG tak CR2 a jeho veľkosť je takmer 400MB.

Za zapožičanie fotoaparátu veľmi pekne ďakujem zastúpeniu Canonu na Slovensku, spoločnosti Canon Slovensko s.r.o.

 

 

img_0001
img_0014
img_0030
img_0051
img_0089
img_0093
img_0105
img_0122
img_0131
img_0144
img_0171
img_0218
img_0230
img_0254
img_0267
img_0284
img_0292
img_0327
img_0347

Ostatná aktualizácia: piatok, 09. máj 2014, 20:53

Free business joomla templates